Vinkkejä pennun hakuun ulkomailta
Broholminkoiran hankintaan ulkomailta liittyy paljon yksityiskohtia. Yhdistyksemme auttaa jäseniään pennun hankintaan liittyvissä asioissa ja täältä löydät paljon hyödyllistä tietoa, jotka pohjautuvat kokemuksiimme pentujen tuonnista.
Tarkistathan kuitenkin viimeisimmät voimassaolevat ohjeet viranomaisilta sekä lentoyhtiöiltä ennen pennun hakumatkaa.
Lyhyesti prosessi etenee näin:
1. Tapaamme mielellämme pennunhankinnasta kiinnostuneet jäsenemme etukäteen, sillä prosessiin liittyy paljon yksityiskohtia ja toimimme myös yhteyshenkilöinä ulkomaisille kasvattajille. Meidät tavoitat parhaiten tapahtumissa ja rotuesittelyissä, voit kysellä treffiseuraa myös Facebook-ryhmässämme.
2. Voit hakea yhdistyksen jäsenyyttä nettisivujemme hakemuslomakkeen kautta. Hallitus käsittelee jäsenhakemukset kokouksissaan.
3. Hakemuksen hyväksymisen jälkeen pääset pentujonoon, jossa odotusaika vaihtelee 3–6 kk hakemuksen jättämisestä.
4. Kun sopiva pentue ja kasvattaja löytyy, sinuun otetaan yhteyttä ja pääset juttelemaan suoraan kasvattajan kanssa ja sopimaan tarkemmista yksityiskohdista pennun hakemiseen liittyen.
5. Voit vuokrata yhdistykseltä lentoboksin pennun kuljetusta varten pientä korvausta vastaan.
Yhdistykset ulkomailla
Tanskalaiset kasvattajat myyvät pentuja henkilöille, jotka ovat sitoutuneita noudattamaan heidän jalostusperiaatteitaan. Tanskan yhdistyksen, Broholmerselskabetin jäsenyys on myös suositeltavaa. Muiden maiden kasvattajat noudattavat samaa linjaa. Mikäli ostat pennun muualta kuin Tanskasta, on suositeltavaa liittyä kyseisen maan yhdistyksen jäseneksi.
Nettisivuiltamme löydät ohjeet, miten voit liittyä Tanskan ja Ruotsin yhdistyksiin. Broholmer Finland on sitoutunut kansainväliseen yhteistyöhön, jotta rotu voidaan säilyttää elinvoimaisena myös jatkossa.
Pennun tuonti Suomeen
Ruokaviraston nettisivuilta löytyvät ohjeet ja määräykset eläinten tuontiin Suomen rajojen ulkopuolelta. Kannattaa varmistaa hyvissä ajoin säännöt ja keskustella niistä myös kasvattajan kanssa. Huomioi erityisesti voimassa oleva tilanne rabies-vapaista maista sekä ekinokokkilääkityksen ohjeet.
Kaikista EU:n jäsenmaista on sallittua tuoda koiranpentu Suomeen 8-viikkoisena ilman rabies-rokotusta. Pentua ei kuitenkaan voi tuoda Suomeen autolla Saksan, Ruotsin tai Baltian maiden kautta, sillä näissä maissa edellytetään rabiesrokotusta ja vasta 16-viikkoisen pennun saa kuljettaa autolla näiden kautta.
Tämän vuoksi ainoa vaihtoehto kuljetukselle on lentoteitse. Suomeen on muuttanut useita koiria, jotka ovat tulleet lentokoneella joko ruumassa tai matkustamossa omistajiensa kanssa. Kokemukset ovat olleet positiivisia ja etenkin Finnair huolehtii hienosti pentujen turvallisesta matkustamisesta.
Pennun ostaminen ulkomaiselta kasvattajalta
Kun olet saanut iloisen pentu-uutisen yhdistyksemme kautta ja sinulle on tulossa pentu Tanskasta tai muusta maasta, saat kasvattajan yhteystiedot. Voit sopia yksityiskohdista suoraan kasvattajan kanssa. Osa heistä haluaa nähdä etukäteen pennunostajat. Kasvattaja päättää pennun hinnasta, joka on noin 1500–2500 euroa.
Kysy kasvattajalta, mitä pennun hintaan sisältyy. Osa saattaa veloittaa kulut erikseen esim. passista ja ekinokokkilääkityksestä. Mikäli sinulla on mitä tahansa epäselvyyksiä kasvattajan kanssa, voit olla yhteydessä hallituksen jäseniin. Varmista, että kasvattajalle sopii pennun matkustaminen Suomeen lentokoneella (todennäköisesti ruumassa).
Tanskassa kaikilla kasvattajilla ei ole välttämättä omaa kennelnimeä eikä koiria nimetä aakkosjärjestyksessä samalla tavalla kuin Suomessa. Kasvattaja saattakin kysyä sinulta nimitoivetta jo etukäteen ja se nimi toimii myös koiran virallisena nimenä papereissa.
Saat Tanskasta ostetun pennun mukana seuraavat dokumentit:
1. Broholmerselskabetin sopimus pennun ostosta (Broholmerselskabet Købsaftale)
2. DKK:n eli Tanskan Kennelliiton ostosopimus (Købsaftale)
3. Ejerbevis, Ownership document, jossa Export Pedigree Certificate –leima
4. Stambogscertifikat, joka sisältää koiran tiedot sekä sukutaulun
5. Passi, jossa sirutarra ja eläinlääkärin leimat rokotuksista sekä ekinokokkilääkityksestä
Pentu tulee olla sirumerkitty.
Saat postissa myöhemmin Broholmer Certificaten, joka on Broholmerselskabetin oma todistus siitä, että koira on kasvatettu heidän sääntöjen ja aatteiden mukaisesti.
Lentomatka pennun kanssa
Ennen matkaa
Hanki lentoyhtiöiden kriteerit täyttävä kuljetuslaatikko, joiden vaihtoehdot ovat:
- matkustamoon otettava kevythäkki/kassi, paino koiran kanssa maks. 8 kg
- ruumaan menevä kuljetuslaatikko, paino 1-2 koiran kanssa maks. 50 kg
- broholminkoiran pentu painaa harvoin alle 8 kg luovutusiässä
- yhdistykseltä löytyy kuljetuslaatikko, jonka voi vuokrata pientä korvausta vastaan, boksin mitat ovat: leveys 61, pituus 90, korkeus 68 cm, paino 10 kg (sallittu kahdelle pennulle)
- yhdessä kuljetuslaatikossa voi matkustaa kaksi saman pentueen pentua, jos ne tulevat toimeen keskenään
- tee pennun kuljetukseen liittyvät varaukset lentoyhtiöltä hyvissä ajoin, sillä koneisiin otetaan rajoitettu määrä eläimiä
- varmista aina asiakaspalvelusta ensin, että haluamallasi lennolla on tilaa myös pennulle, hinta pennulle lentoboksissa maksaa erikseen
- Finnairin sivuilta löytyy kattavat ohjeet aiheesta
Lähdössä matkalle
- Lentoboksi sijaitsee fyysisesti Helsingissä, josta sen voi noutaa. Sovi noudosta yhdistyksen sähköpostin kautta.
- ruumaan menevän kuljetuslaatikon voi jättää lentoyhtiöstä riippuen normaalien tai erikoismatkatavaroiden vastaanottoon ja sen nouto kohdemaassa saattaa tapahtua myös erikoismatkatavaratiskin kautta
- Finnair veloittaa myös tyhjän lentoboksin kuljetuksesta
Pennun kanssa lentokentällä
- varaa pennulle kuljetuslaatikkoon riittävästi peittoja sekä raikasta vettä (lentoboksin mukana tulee kaksi juomakuppia)
- huolehdi siitä, että sinulla on tarvittavat asiakirjat pennusta lähellä, mm. passi ja muut pennun asiakirjat
- pennun kuljetuslaatikkoon lisätään lähtöselvityksessä tiedot pennusta sekä tarra, jossa tiedot kohdemaasta
- kentällä saattaa tulla tilanne, että kuljetuslaatikko halutaan tarkastaa ja varmistaa, että kaikki on sen osalta kunnossa (etenkin kahta pentua kuljetettaessa)
- kun lähtöselvitys on tehty ja kuljetuslaatikossa on tarvittavat asiakirjat, se menee vielä erilliseen turvatarkastukseen, jossa katsotaan laatikon sisältö (pentu pitää nostaa laatikosta pois)
- pentu/pennut siirretään lentokenttähenkilöstön toimesta koneeseen ja ne matkustavat ruumassa niille varatussa lämpimässä tilassa
- Suomeen palatessa pennut noudetaan Helsinki-Vantaan lentokentällä tuloaulan päässä olevalta erikoismatkatavara-alueelta
- Tuloaulapalvelu auttaa pentujen noutamisessa ja heille kannattaakin ilmoittaa heti, että he osaavat mennä pentuja vastaan
- pentu tulee kuljettaa tuloaulasta pois boksissa ja sen saa avata vasta vastaanottoaulassa
- Tanskasta tai muista EU-maista matkustettaessa pentua ei tarvitse tullata eikä papereita tarkisteta Suomen päässä kuin erikseen pyydettäessä
Pennun kanssa Suomessa
Pennun rekisteröinti Kennelliittoon
Kun olet saanut pennun Suomeen se tulee rekisteröidä vielä Kennelliittoon. Kennelliiton nettisivuilta löytyvät selkeät ohjeet. Dokumentit, joita Kennelliittoon tulee toimittaa ovat (alkuperäiset versiot):
- Stambogscertifikat
- Ejerbevis
- Kennelliiton lomake tuontikoiran rekisteröintiin
Rekisteröinnin voi suorittaa osittain myös Oma Koira –palvelun kautta. Kun koira on rekisteröity Suomen Kennelliittoon se saa suomalaisen rekisterinumeron (FI12345/10). Kennelliitto lisää em. dokumentteihin tarrat rekisteröinnistä ja toimittaa paperit takaisin omistajalle.
Muuta huomioitavaa
Pennulle on suositeltavaa ottaa vakuutus.
Mikäli tuot pennun EU-maiden ulkopuolelta, esimerkiksi Norjasta, käy läpi tuontiin liittyvät ehdot ja ohjeet Ruokaviraston sivuilta.
Pentu-chat
Jokainen tuontipennun ja brofilaiselta kasvattajalta ostetun pennun omistaja voi perheineen liittyä yhdistyksen omaan pentu-chattiin Facebookissa ja sieltä löytyy vertaistukea kaikenlaisiin tilanteisiin.
Huom. Käytännöt saattavat vaihdella hieman maasta ja kasvattajasta riippuen. Kysy rohkeasti apua yhdistyksestämme, kasvattajilta tai Kennelliitosta, mikäli sinulla on epäselvyyksiä pennun ostamiseen, tuontiin tai rekisteröintiin liittyen.