Yleistä

Broholminkoiraa hankkiessa kannattaa perehtyä hyvin rotuun sekä sen historiaan. Ei ole itsestäänselvyys, että tämä ihana rotu ylipäätään on keskuudessamme. Rodun nykytilanteen ja tulevaisuuden eteen tehdään paljon töitä rodun alkuperämaassa Tanskassa sekä useassa muussa Euroopan maassa. Kansainvälisessä yhteistyössä ovat tällä hetkellä mukana Broholmer Finland ry:n lisäksi Ruotsi, Norja, Saksa, Hollanti, Puola ja Italia.

Broholminkoira on suuri, hyväluontoinen, ystävällinen vahtikoira. Rotumääritelmästä voit lukea tarkemmin, millainen tämän kauniin mastiffityyppisen ja vahvarakenteisen koiran pitäisi olla. Rodun historia ulottuu 1700-luvulle ja jopa sitä aiemmin Tanskasta ja Ruotsista on löydetty suuria mastiffityyppisiä koiria, jotka muistuttavat broholminkoiraa. Rotu kuoli lähestulkoon sukupuuttoon 1900-luvulla, mutta Tanskan kennelliitto sai elvytettyä rodun muutaman yksilön avulla ja koiria kasvatetttiin jopa Kööpenhaminan eläintarhassa.

Koska rotu on edelleen erittäin harvinainen, on hyvin tärkeää, että koirien jalostusta tehdään kansainvälisessä yhteistyössä. Tanskan yhdistys Broholmerselskabet huolehtii siitä, että jokainen käytettävä yhdistelmä mietitään tarkoin, jotta lopputuloksena on rotumääritelmän mukainen, terve ja hyväluonteinen broholminkoira. He tekevät runsaasti työtä terveystutkimusten, luonnetestien ja ulkomuotoarvioiden eteen. Kaikki koirat testataan ja terveystiedot kerätään talteen, jotta sairaiden yksilöiden käyttäminen voidaan estää. Jalostussuosituksista voit lukea lisää näiltä sivuilta. Suomessa on vasta muutamia Tanskan standardien mukaisesti testattuja, jalostukseen hyväksyttyjä koiria ja yksi tanskalaisten kriteerit täyttävä pentue.

Oman broholminkoiran hankkimisesta löytyy ohjeet tältä sivustolta , suosittelemme pennun ostamista Tanskasta tai muista yhteistyötä heidän kanssaan tekevistä maista. Kannattaa lukea myös ohjeet uuden broholminkoiran omistajalle. Apua pennunhankintaan saat yhdistyksemme sähköpostiosoitteesta sekä yhdistyksemme kasvattajilta.

Broholminkoiralla, kuten muillakin roduilla, on tyypillisiä sairauksia. Tällä hetkellä iho-ongelmia on löydetty useilta koirilta ja jonkun verran isoille roduille tyypillistä OCD:tä. Tanskassa tehdäänkin nyt paljon töitä sen eteen, että iho-ongelmista päästäisiin eroon. Voit lukea terveysongelmista lisää sivuiltamme.

Broholminkoiran luonteeseen voit perehtyä esimerkiksi katsomalla tanskalaisen luonnekuvauksen sivuiltamme.

Rotumääritelmä

Mastiffityyppinen, suurikokoinen, suorakaiteen muotoinen ja vahvarakenteinen koira, jonka liikkeet ovat rauhalliset ja voimakkaat. Voimakas etuosa hallitsee ulkomuotoa. Pää on massiivinen ja leveä, vahvassa kaulassa on jonkin verran löysää nahkaa, rintakehä on leveä ja syvä. Lue lisää rotumääritelmästä.

Historia

Broholminkoira tunnettiin jo keskiajalla Gudmen pikkukylässä Fynin saarella sijatsevassa Broholmin linnassa. Alun perin tanskalaiset koirat olivat kuitenkin melko pieniä ja pystykorvatyyppisiä, minkä vuoksi rodun mastiffityyppisten esi-isien uskotaan saapuneen maahan ryöstöretkillä olleiden viikinkien mukana Britteinsaarilta noin 700-1000-lukujen aikoihin. Lue lisää historiasta.

Terveys

Myös broholminkoirilla, kuten muillakin roduilla esiintyy sairauksia. Yleisimpiä ongelmia ovat kyynär- ja olkanivelten kasvuhäiriöt, spondyloosi sekä allergiat ja ihottumat. Lisäksi useilla koirilla on ilmennyt jonkun verran lähes kaikille roduille hyvin yleisiä korvatulehduksia. Lue lisää terveystilanteesta.

Luonne

Broholminkoira on suuri, hyväluontoinen, ystävällinen vahtikoira. Se sopeutuu erinomaisesti uusiin tilanteisiin ja viihtyy ihmisten keskellä. Se on ihana, utelias, joskus kömpelö, mutta toimii toisinaan kuin ajatuksen jatke. Luonteesta ja luonnetestauksesta löytyy lisätietoja täältä.