Ohjeita pennun tuontiin liittyen

Pennunostoon ulkomailta liittyy paljon yksityiskohtia. Tässä lista tärkeimmistä asioista, joista on tähän mennessä tullut kysymyksiä. Toivottavasti ohjeista on apua, täydennetään niitä sitä mukaan kun kokemusta tulee lisää.
Huom. Käytäntöihin saattaa tulla muutoksia, joten varmista aina lentoyhtiöiltä ja Ruokaviraston sivuilta tuoreimmat ohjeet.

Kaikista EU:n jäsenmaista on sallittua tuoda koiranpentu Suomeen 8-viikkoisena ilman rabies-rokotusta. Pentua ei kuitenkaan voi tuoda Suomeen autolla Saksan, Ruotsin tai Baltian maiden kautta, sillä näissä maissa edellytetään rabiesrokotusta ja vasta 16-viikkoisen pennun saa kuljettaa autolla näiden kautta.

Tämän vuoksi ainoa vaihtoehto kuljetukselle on lentoteitse. Suomeen on muuttanut useita koiria, jotka ovat tulleet lentokoneella joko ruumassa tai matkustamossa omistajiensa kanssa. Kokemukset ovat olleet positiivisia ja etenkin Finnair huolehtii hienosti pentujen turvallisesta matkustamisesta.

Yhdistykset
Tanskalaiset kasvattajat myyvät pentuja vain henkilöille, jotka ovat sitoutuneita noudattamaan heidän jalostusperiaatteitaan. Broholmerselskabetin jäsenyys on myös suositeltavaa. Muiden maiden kasvattajat noudattavat samaa linjaa. Mikäli ostat pennun muualta kuin Tanskasta, on suositeltavaa liittyä kyseisen maan yhdistyksen jäseneksi. Nettisivuiltamme löydät ohjeet, miten voit liittyä Tanskan ja Ruotsin yhdistyksiin.

Pentujono
Kotisivuiltamme löydät myös ohjeet, miten pääset pentujonoon. Autamme tarvittaessa hakemusten täyttämisessä ja kääntämisessä. Tällä hetkellä jonotusaika on noin 3–6 kk hakemuksen jättämisestä. Kun haluat liittyä pentujonoon, ota yhteyttä Broholmer Finland ry:n hallituksen jäseniin.

Pennun osto Tanskasta
Kun olet saanut iloisen pentu-uutisen yhdistyksemme kautta ja sinulle on tulossa pentu Tanskasta tai muusta maasta, saat kasvattajan yhteystiedot. Voit sopia yksityiskohdista suoraan kasvattajan kanssa. Osa heistä haluaa nähdä etukäteen pennunostajat. Kasvattaja päättää pennun hinnasta, joka on noin 1500-2500 euroa. Kysy kasvattajalta, mitä pennun hintaan sisältyy. Osa saattaa veloittaa kulut erikseen esim. passista ja ekinokokkilääkityksestä.

Saat pennun mukana seuraavat dokumentit: 
1. Broholmerselskabetin sopimus pennun ostosta (Broholmerselskabet Købsaftale)
2. DKK:n eli Tanskan Kennelliiton ostosopimus (Købsaftale)
3. Ejerbevis, Ownership document, jossa Export Pedigree Certificate –leima
4. Stambogscertifikat, joka sisältää koiran tiedot sekä sukutaulun
5. Passi, jossa sirutarra ja eläinlääkärin leimat rokotuksista sekä ekinokokkilääkityksestä

Pentu tulee olla sirumerkitty.

Saat postissa myöhemmin Broholmer Certificaten, joka on Broholmerselskabetin oma todistus siitä, että koira on kasvatettu heidän sääntöjen ja aatteiden mukaisesti.

Pennun osto Ruotsista
Koiralla tulee olla passi, ruotsalainen rekisteröintitodistus ja eläinlääkärin paperi, jossa mm. sirumerkintä.

Pennun tuonti Suomeen
Ruokaviraston nettisivuilta löytyvät ohjeet ja määräykset eläinten tuontiin Suomen rajojen ulkopuolelta. Kannattaa varmistaa hyvissä ajoin säännöt ja keskustella niistä myös kasvattajan kanssa. Huomioi erityisesti voimassa oleva tilanne rabies-vapaista maista sekä ekinokokkilääkityksen ohjeet. Pentu on mahdollista tuoda autolla (ja laivalla) Suomeen Ruotsista ja Saksasta.

Lentomatka pennun kanssa

Ennen matkaa 
 • varmista, että pennun matkustustapa lentäen on kasvattajalle ok
 • hanki lentoyhtiöiden kriteerit täyttävä kuljetuslaatikko, joiden vaihtoehdot ovat:
  • matkustamoon otettava kevythäkki/kassi, paino koiran kanssa maks. 8 kg
  • ruumaan menevä kuljetuslaatikko, paino 1-2 koiran kanssa maks. 50 kg 
 • broholminkoiran pentu painaa harvoin alle 8 kg luovutusiässä
 • yhdistykseltä löytyy kuljetuslaatikko, jonka voi vuokrata pientä korvausta vastaan, boksin mitat ovat: leveys 61, pituus 90, korkeus 68 cm, paino 10 kg (sallittu kahdelle pennulle)
 • yhdessä kuljetuslaatikossa voi matkustaa kaksi saman pentueen pentua, jos ne tulevat toimeen keskenään
 • tee pennun kuljetukseen liittyvät varaukset lentoyhtiöltä hyvissä ajoin, sillä koneisiin otetaan rajoitettu määrä eläimiä
 • varmista aina asiakaspalvelusta ensin, että haluamallasi lennolla on tilaa myös pennulle
Lähdössä matkalle
 • ruumaan menevän kuljetuslaatikon voi jättää lentoyhtiöstä riippuen normaalien tai erikoismatkatavaroiden vastaanottoon ja sen nouto kohdemaassa saattaa tapahtua myös erikoismatkatavaratiskin kautta
 • Finnair veloittaa tyhjän lentoboksin kuljetuksesta noin 30 euroa 

Pennun kanssa lentokentällä
 • varaa pennulle riittävästi peittoja kuljetuslaatikkoon sekä raikasta vettä
 • huolehdi siitä, että sinulla on tarvittavat asiakirjat pennusta lähellä, mm. passi ja muut pennun asiakirjat
 • pennun kuljetuslaatikkoon lisätään lähtöselvityksessä tiedot pennusta sekä tarra, jossa tiedot kohdemaasta
 • kentällä saattaa tulla tilanne, että kuljetuslaatikko halutaan tarkastaa ja varmistaa, että kaikki on sen osalta kunnossa (etenkin kahta pentua kuljetettaessa)
 • kun lähtöselvitys on tehty ja kuljetuslaatikossa on tarvittavat asiakirjat, se menee vielä erilliseen turvatarkastukseen, jossa katsotaan laatikon sisältö (pentu pitää nostaa laatikosta pois)
 • pentu/pennut siirretään lentokenttähenkilöstön toimesta koneeseen ja ne matkustavat ruumassa niille varatussa lämpimässä tilassa
 • Suomeen palatessa pennut noudetaan Helsinki-Vantaan lentokentällä tuloaulan päässä olevalta erikoismatkatavara-alueelta (hihna 24)
 • Tuloaulapalvelu auttaa pentujen noutamisessa ja heille kannattaakin ilmoittaa heti, että he osaavat mennä pentuja vastaan
 • pentu tulee kuljettaa tuloaulasta pois boksissa ja sen saa avata vasta vastaanottoaulassa
 • Tanskasta tai muista EU-maista matkustettaessa pentua ei tarvitse tullata eikä papereita tarkisteta Suomen päässä kuin erikseen pyydettäessä
Hinnat:
 • normaalin lentolipun lisäksi kuljetuslaatikosta peritään menomatkalla ruumaan menevän matkalaukun hinta (tarkista lentoyhtiöltä, mitat vaihtelevat)
 • pennun hinta yhteen suuntaan on Finnairilla noin 75 euroa (Euroopan lennolla)

Ruokavirasto ohjeistaa, että pentua tuodessa mukana on oltava seuraavanlainen todistus:


Eläimen mukana on kasvattajan allekirjoittama vakuutus siitä, että eläin on syntynyt hänen luonaan ja pidetty syntymäpaikassaan vientihetkeen saakka erossa villieläimistä. Vakuutus kirjoitetaan lemmikkieläinpassin osaan XI tai erilliselle todistukselle, jonka voi printata itse, alla teksti. 

Esim. I, the undersigned, certify that the animal with microchip no________________ was born and has been kept since its birth at my facility and has not been in contact with any wild animals. (paikka, päivämäärä ja kasvattajan allekirjoitus)

Pennun kanssa Suomessa

Pennun rekisteröinti Kennelliittoon
Kun olet saanut pennun Suomeen se tulee rekisteröidä vielä Kennelliittoon. Kennelliiton nettisivuilta löytyvät selkeät ohjeet. Dokumentit, joita Kennelliittoon tulee toimittaa ovat (alkuperäiset versiot):

1.Stambogscertifikat
2.Ejerbevis
3.Kennelliiton lomake tuontikoiran rekisteröintiin

Rekisteröinnin voi suorittaa osittain myös Oma Koira –palvelun kautta. Kun koira on rekisteröity Suomen Kennelliittoon se saa suomalaisen rekisterinumeron (FI12345/10). Kennelliitto lisää em. dokumentteihin tarrat rekisteröinnistä ja toimittaa paperit takaisin omistajalle.

Muuta huomioitavaa
Pennulle on suositeltavaa ottaa vakuutus.

Mikäli tuot pennun EU-maiden ulkopuolelta, esimerkiksi Norjasta, käy läpi tuontiin liittyvät ehdot ja ohjeet Ruokaviraston sivuilta.

Pennun oma kotisivu
Kaikki Suomeen muuttaneet pennut saavat pienestä pitäen oman nettisivun ja kuvagallerian osoitteeseen www.broholmer.fi. Laitathan siis kuvia ja tarinoita pennustasi tulemaan, niin saamme seurata pentujen elämää ja kasvamista upeiksi broholminkoiriksi.

Huom. Käytännöt saattavat vaihdella hieman maasta ja kasvattajasta riippuen. Kysy rohkeasti apua yhdistyksestämme, kasvattajilta tai Kennelliitosta, mikäli sinulla on epäselvyyksiä pennun ostamiseen ja tuontiin liittyen.